Куяба - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Куяба:

Основан през 1727, Куяба е е столица на бразилския щат Мато Гросо. Градът има население от около 600 000 души и е начияан още "Зеленият град, тъй като той е заобиколен от спиращи дъха природни забележителности. Куяба е отправна точка към три основни и характерни бразилилски екосистеми: саваните на Серадо, влажните зони на Пантанал и Амазонка.
Куяба - Бразилия
Куяба - Бразилия, фото: Portal da Copa

Разположение

Куяба се намира в най-централната част на континента - географският център на Южна Америка. Разстоянието до Атлантическия океан и до Тихия океан е 2 000 km, така че е по средата между двата океана.

Климат

Куяба е с тропически влажен и сух климат. Най-студеният месец е юли със средни най-ниски температури от 16,6 ° C , но максималната може да достигне до 37 ° C , а минималната 6 ° C. Между август и декември, температурите могат да достигнат дори 40-43 ° C.

Как да стигнем до там


  • със самолет

Международното летище Marechal Rondon (Aeroporto Internacional de Cuiabá - Marechal Rondon), се намира на 8 км  от центърa на града .
Автобусни линии от и до летището:
автобус номер 7 - Летище - Пантанал Арена, цената на билета е около 2 лв. ;
Таксито до центъра на града ще ви струва около 30 лв .
Как да се придвижваме
Общественият транспорт в Куяба се обслужва от автобуси, като има и "лека железница", която свързва града с Várzea Grande и летището.
Таксиметрови тарифи в Куяба :
тарифа 1: 1,80 лв. - работни дни от 6ч. до 20 ч. и събота от 6 ч. сутринта до 12 ч.;
тарифа 2: 2,60 лв. - работни дни от 8 ч. до 6 ч., събота от 0 ч., неделя и празнични дни.

Световно първенство по футбол 2014  

Стадиона, на който ще се проведат срещите от Мундиал 2014 е Пантанал Арена. С капацитет 41 000 души, стадиона Пантанал Арена ще бъде домакин на 4 мача:
Групова  фаза
Мач 4, 13/06/14 - Чили - Австралия
Мач 16, 17.06.14 - Русия - Южна Корея
Мач 28, 06.21.14 - Нигерия - Босна и Херцеговина
Мач 37, 06.24.14 - Япония - Колумбия
 Пантанал Арена се намира на около 3 km. източно от  центъра на Куяба.
Може да ползвате следните автобусни линии  по време на Световното първенство по футбол:

  • Редовни автобуси: номера 7 и 8
  • Специални автобуси (само за мачовете): 
    • летище - Пантанал Арена
    • района в който са разположени голяма част от хотелите - Пантанал Арена
    • Паркинги (UNIC / UNIRODON и UNIVAG-VAG) - Пантанал Арена
    • Централна част - Пантанал Арена
    • автогара - Пантанал Арена
    • летище - център 

Къде да отседнете

Ако искате да сте по-близо до Пантанал Арена, за съжаление ще останете разочаровани тъй като хотели в този район няма, но бихте могли да отседнете някъде в централната част.

Къде да хапнете

Местна кухня е известна със своите местни ястия: pintado , matrinchã и Pacu.  Някои ресторанти предлагат и месо от алигатор, както и типичният за региона плод - pequi. Повечето от ресторантите и баровете са концентрирани около Praça Popular. Не пропускайте Peixaria Popular -предлагащ морски дарове и Mistura Cuiabana - ресторант на самообслужване.

Какво да видите

Историческия център на Куяба привлича със своите стари сгради, както и с рибния пазар. В града има и много музеи които бихте могли да посетите, като: Музей  Rio Cuiabá и Общинският Аквариум; Историческият музей; музея "Hill of the Box Of water" и Музея  Rio Cuiabá.
Ако желаете да видите диви животни като алигатори, пуми и маймуни - Пантанал, най-голямата влажна зона в света е правилното място за вас. Друго спиращо дъха място е Националният парк Chapada dos Guimarães , който е вписан в Списъка на световното културно и природно наследство.