Град Бразилия - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Бразилия:

Основан през 1960 г., град Бразилия е федералната столица на Бразилия. Повече от 2,5 милиона души, живеят в града, което го прави четвъртият най-гъсто населен град в Бразилия. Модерната архитектура на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
град Бразилия - Бразилия
град Бразилия - Бразилия, фото: Portal da Copa

Разположение

Бразилия се намира в западната централна планинска част на страната.
Градът е разделен от широки булеварди на северна и южна част. Тези две части са разделени на номерирани на така наречените "супер блокове" и сектори. Секторите са профилирани по следният начин:

  • Хотелски сектор (Setor Hoteleiro) 
  • Сектор на посолствата (Setor де Embaixadas)
  • Търговски сектори (Setor Comercial) 
  • Жилищни сектори (Superquadras) 
  • Сектор за местна търговия (Comércio Local).  

Климат

Бразилия има тропически климат и температури, които варират в зависимост от сезона. По време на сухия сезон от април до септември, температурите са между 17 ° C и 28 ° C . През останалата част на годината - около 22 ° C .

Как да стигнем до там


  • със самолет

Международно летище Presidente Juscelino Kubitschek се намира на 11 км. от центъра на града.
За да стигнете до центъра на града, таксито ще ви струва около 30-40 лв., а автобуса е към 5-6 лв.
Автобусни линии от и до летището:

    • номер 11 - Р. 716 North / Esplanade - летище
    • номер 31 - Р. 716 North / W3 North South - летище
    • номер 102 - автогара Plano Piloto / Летище - можете да използвате линия 102 до автогарата - Rodoviária, след което да се прикачите на автобус 131 за да стигнете до метрото или жп гара - Rodoferroviaria.
    • номер 113 - маршрут: Airport, Esplanade, Plano Piloto Bus Station, Hoteliers sectors North and South, Airport.
  • с автобус 

Ако решите да стигнете до град Бразилия с автобус, добре е да знаете, че основната автогара -Rodoviaria се намира в западния край на Eixo Monumental, от която можете да стигнете до центъра на града с автобус 131.

Как да се придвижваме

Общественият транспорт в град Бразилия се обслужва от автобуси и метро. За да пътувате с автобус, ще трябва да платите около 1,30 лв. в момента на качване от предната врата. В града има две линии на метрото - оранжева и зелена и 24 метро станции. Билета струва около 1,70 лв. в делничен ден и  1,30 лв. през почивни и празнични дни. Метрото не е най-добрия вариант за придвижване на туристите, тъй като не минава в близост до повечето от атракциите, така че автобусният превоз е най-добрият вариант за пътуване из централните части на града.
Такситата в столицата Бразилия са относително скъпи и се вземат само от сточнки или се поръчват по телефона.

Световна купа по футбол 2014 

Срещите от Световната купа ще се проведат на Национален стадион Мане Гаринча (Estadio Nacional de Brasilia). Капацитетът на стадиона е 71 000 души и ще бъде домакин на седем мача (възможно най-големият брой за това първенство):
Групова фаза 
Мач 9, 06.15.14 - Швейцария - Еквадор
Мач 2,1 06.19.14 - Колумбия - Кот д'Ивоар
Мач 33, 23.06.14 - Камерун - Бразилия
Мач 46, 26.06.14 - Португалия - Гана
Осминафинал
Мач 53, 06/30/14 - 1E - 2F
Четвърт финал
Мач 60, 05.07.14 - победител от мач 55 - победител от мач 56
Мач за третото място
Мач 63, 07.12.14 - загубил мач 61 - загубил мач 62
Националният стадион Мане Гаринча се намира на около 2 км. от централната метро станция и 4,5 км от автогарата (Rodoviária ), между телевизионната кула и мемориала JK . Има автобусна връзка със стадиона, автогарата и центъра на града.

Къде да отседнете

Можете да резервирате стая в един от многото хотели в централната част - онлайн, а ако искате да сте по-близо до "Мане Гаринча ", има няколко достъпни хотели, източно от стадиона.

Къде да хапнете

Столицата на Бразилия не е известна с някакво типично местно ястие, нопредлага голямо разнообразие от ресторанти предлагащи интернационална кухня. Ако харесвате бразилска, мексиканска, френска храна или суши - улица CLS 405 е вашето място. На улица CLS 210 ще намерите някои от най-известните ресторанти, барове и кафета в Бразилия. Ако предпочитате обяд в ресторант на самообслужване, както и в останалите части на страната, в Бразилия има ресторанти POR quilo (плащаш еднократно и консумираш колкото искаш), които обикновено са по-евтин вариант за хранене от другите ресторанти.

Какво да видите

Както вече споменах, Бразилия е известна с модерната си архитектура. Повечето от архитектурните обекти са в източната част на Monumental Axis.
Esplanada dos Ministerios - улица на която са разположени сградите на повечето министерства ;
Praça DOS Tres Poderes (Площада на трите власти) - тук са седалищата на Конгреса, президентският дворец (Palácio направя Planalto) и на Върховния съд.
Не пропускайте също:. Двореца на правосъдието, Itamaraty Palace, Palácio da Alvorada и телевизионната кула.
Езерото Paranoá  и Национален парк Chapada dos Veadeiros са места за хора, които обичат природата.
Културни забележителности: Национален музей на Бразилия, валутен Музей и Културен център на Бразилия.
Ако искате  обиколка с туристически автобус, можете да я направите всеки ден от 10 ч. и 17ч. Място на тръгване - телевизионната кула.