Бело Оризонти - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Бело Оризонти

Основан през 1897 г., Бело Оризонти (красив хоризонт) е столицата на бразилския щат Минас Жерайс. В Бело Оризонти живеят над  2,4 милиона души,  което го прави шестият най-населен град в Бразилия. Greater Belo Horizonte е името на общинския район, който е населяван от над 5 100 000 души. Бело Оризонти е първият бразилски град, чието застрояване е планирано и е основна бизнес туристическа дестинация в страната.
Бело Оризонти - Бразилия
Бело Оризонти - Бразилия, Фото: Portal da Copa

Разположение

Изграден върху няколко хълма и заобиколен от планини, Бело Оризонти се намира на 430 км. северно от Рио де Жанейро.

Климат

Бело Оризонти е с тропически климат и средни температури между 9 ° C и 35 ° C . Най-студеният месец е Юли, а най-горещо е през Януари. Лятото е дъждовно, а зимата  суха.

Как да стигнем до там

  • със самолет
 В Бело Оризонти има две летища:

Международно летище Tancredo Neves - Confins (Aeroporto Internacional Tancredo Neves)  се намира на 40 км.  от центъра на града.
Автобусни линии от и до летището:
-номер 5250/5270 - летище Confins - автогара Бело Оризонти, билета е 6 лв.;
-номер 5251 - летище Pampulha - летище Confins, билета е 6 лв.;
-номер 5252/5271 - летище Confins - автогара Бело Оризонти, билета е 4 лв., но се пътува с около 15 минути повече в сравнение с другите линии;    
- специална автобусна линия - летище Confins - Cabral Terminal Alvares (Бело Оризонти), билета е 12 лв.
Таксиметрови фирми, които обслужват летището: Coopertramo, Cootramo, Cooperfins и Minas taxi. Таксито до центъра на града струва около 50 лв .

Летище Pampulha (Aeroporto Карлос Друмонд де Андраде) -  използва се за вътрешни полети и е само на 9 км от центъра. Такси от летището до центъра на града ще ви струва около 20 лв.
  • с автобус 
Можете да стигнете до Бело Оризонти с автобус от повечето бразилски градове. "Rodoviária" или автогарата е в центъра на северния край на Afonso Pena Avenue.

Как да стигнем Around

Общественият транспорт в Бело Оризонте се обслужва от автобуси и метро. Автобусите са с различни цветове, в зависимост от зоните които обслужват - синьо, червено, оранжево, зелено и жълто.
Има само една линия на метрото, а билета струва 1,2 лв..
Таксиметрови тарифи в Бело Оризонти:

  • тарифа 1: 1,4 лв. - работни дни от 6 ч. сутринта до 10 ч. и събота от 6 ч. до 14 ч.;
  • тарифа 2: 1,8 лв. - работни дни от 22 ч. до 6 ч., събота от 14 ч., неделя и празнични дни.

Световно първенство по футбол 2014

Бело Оризонти е един от градовете-домакини на Световнотото първенство през 1950 г., така че това ще бъде второ домакинство на  Световно първенство по футбол за града. Срещите ще се играят на стадион Минейрао:
Групова фаза
Мач 5, 06.14.14 - Колумбия - Гърция
Мач 15, 17.06. 14 - Белгия - Алжир
Мач 27, 06.21.14 - Аржентина - Иран
Мач 40, 06.24.14 - Коста Рика - Англия
Осминафинал
Мач  49, 06.28.14 - 1A срещу 2B
Полуфинал
Мач 61, 08.07.14 - победител от мач 57 - победител от мач 58
Стадион Минейрао се намира на около 9 км. от центъра. За да стигнете до стадиона можете да използвате автобусни линии 64 (от Avenida Augusto de Lima в центъра) и 2004  (от Avenida João Pinheiro).

Къде да отседнете

Можете да резервирате стая в един от многото хотели онлайн, за предпочитане в центъра на града. Ако искате да сте по-близо до Стадион Минейрао, добре е да знаете, че има само няколко хотела в района.

Къде да хапнете

В Бело Оризонти има добри ресторанти, които предлагат интернационална кухня и множество барове почти на всеки ъгъл, което е една от характерните черти на града. Местната кухня е известна със своите традиционни ястия, като: like tutu de feijão , pão de queijo, feijão tropeiro, chicken-and-okra and drink of cachaça.
Не пропускайте Bar do Careca, Stonehenge Rock Bar, No Fundo do Baú или Soho.

Какво да видите

Бело Оризонти привлича със своите зелени пространства и добре планирано градоустройство; с природните чудеса на Serra do Curra; с Liberdade Square Circuit - богат комплекс с културни средища; с Централният градски пазар; Pampulha Complex -  най-модерната архитектура в Бразилия; с Alta Vila Tower; с Музеите Ciencias Naturais и Praça Da Liberdade - фантастичен площад с палмови дървета.