Куритиба - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Куритиба 

Куритиба е столица на бразилския щат Парана, който се намира в южната част на Бразилия. Градът е основан през 1693 и е с население 1,8 милиона души, съставено предимно от потомци на  европейски емигранти от Русия, Германия, Украйна, Полша и Италия.
Куритиба - Бразилия
Куритиба - Бразилия, Фото: Portal da Copa

Разположение

Куритиба се намира в южната част на Бразилия на около 105 км. западно от Атлантическия океан и е разположен на плато с височина 932 м. над морското равнище, като заема площ от 432 кв. км.

Климат

Куритиба има субтропичен климат, но поради надморската височина от почти 1000 метра над морското равнище, средната минимална температура през зимата (юни-септември) е 7 ° C , а понякога пада дори под нулата. През лятото (декември-март), температурите могат да достигнат максимум до 30 ° C .

Как да стигнем до Куритиба 


  • със самолет

Международното летище Afonso Pena се намира на около 17 км  от центъра на град Куритиба и в близост до градчето Сао Хосе дос Пиняс.
За да стигнете до центъра на града можете да ползвате микробусите на Aeroporto Executivo (цената е около 6-7 лв.) или автобус номер 208 (Ligeirinho Aeroporto) .
Такси от летището до центъра на  Куритиба ще ви струва около около 40 лв. Може да ползвате някои от следните таксита:
Associação Rádio Táxi Alternativa - +55 41 3257-5757;
Associação Rádio Táxi LTDA -  +55 41 3262-6262;
Associação Teletaxi - +55 41 3224-2424.

  • с автобус

Основната автогара е част от по-голям транспортен терминал, включващ жп гара и автогара - Estação Rodoferroviária. Има автобуси от Куритиба до повечето бразилски градове, Аржентина, Чили и Парагвай.

Как да се придвижваме

Общественият транспорт в Куритиба е съставен основно от автобуси (метрото е в процес на изграждане) и е най-добрият вариант за придвижване на туристите. Билета струва между 1 и 2 лева.

Световно първенство по футбол 2014

Арена Байшада ще бъде домакин на четири от мачовете за световната купа. Разположен само на 3,5 км. от центъра на Куритиба, стадионът има 42 000 седящи места.
За да стигнете до стадиона, можете да вземете автобус номер 203 или да повървите пеш ( ще ви отнеме половин час от Praça Tiradentes).
Групова фаза
06.16.14 - Иран - Нигерия
20.06.14 - Хондурас - Еквадор
06.23.14 - Австралия - Испания
06.26.14 - Алжир - Русия

Къде да отседнете

Ако търсите евтини хотели, най-добрият вариант да се намери нещо е в центъра на града. Ако предпочитате да отседнете в близост до стадиона, има много добри хотели в непосредствена близост до Арена Байшада.

Къде да хапнете

Както в повечето бразилски градове,  Коритиба изобилства от ресторанти в които се плаща фиксирана цена и се консумира почти неограничено (Por Quilo) . Типични ястия, които трябва да опитате - barreado (задушено говеждо, което се приготвя бавно, за около 24 часа в глинен съд). Ресторанти, предлагащи местна кухня могат да бъдат намерени в района на Batel, докато района на площад Santa Felicidade изобилства с италиански ресторанти.
Любимата напитка в Куритиба, като и в останалата част на Бразилия е "Caipirinha" (ликьор от захарна тръстика).

Какво да видите

Може да посетите Ботаническата градина, в която има Музей на цветятя,  музея Oscar Niemeyer   (един от най-големите и най-модерните музеи в Бразилия), Barigüi Park (парк с площ 1,4 милиона кв.м. ), операта Араме (един от символите на Куритиба), катедралата Metropolitan на площад Tiradentes , площада Japan и историческа част намираща се между Largo da Ordem / Praça Coronel Enéas, Praça Garibaldi – São Francisco).