Форталеза - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Форталеза

С население от около 2,5 милиона души Форталеза е столица на бразилския щат Сеара. Намира се в североизточната част на Бразилия и е петият по големина град в страната. Окрит през 1500 г.  и основан като селище през 1726 г., Форталеза е една от най-популярните туристически дестинации в Бразилия със своите 34 км. прекрасна плажна ивица.
Форталеза - Бразилия
Форталеза - Бразилия, Фото:  Portal da Copa

Разположение

Fortaleza се намира в североизточната част на Бразилия, на брега на Атлантическия океан и заема площ от 313 кв. км.

Климат

Форталеза е с тропически климат и средни температури между 23 º C - 31 º C . Дъждовният сезон е от февруари до май, а сухият между юли и декември.

Как да стигнем до Форталеза


  • със самолет

Международното летище Pinto Martins се намира само на 8 км. от центъра на града.
Таксито до центъра ще ви струва около около 50 лв.. Друг вариант за да стигнете до центъра на града е да хванете някой от следните автобуси:
404 - Airport-Benfica-Rodoviária
066 - Paramgaba-Papicu-Airport
027 - Siqueira-Papicu-Airport
Цената на билета е около 1,5 лева.

  • с автобус

Основният автобусен терминал е близо до летището. Ще ви отнеме около 25 минути, за да стигнете до центъра на града и  около 15 минути с автобус 404 до летището. От този терминал има автобуси до повечето части на страната.

Как да се придвижваме

Туристите в Форталеза обикновено пребивават  в най-атрактивната част - Beira Mar, която се намира до морския бряг. Ако желаете да се разходите из града с автобус, няма да имате никакви проблеми да го сторите, защото Форталеза има добре развита транспортна мрежа. Цената на билетите за автобуси е около 1,5 лева.
Такситата във Форталеза имат стикери на задните прозорци, показващи тарифите за превоз. Избягвайте тези, които не нямат такива стикери.

Световно първенство по футбол 2014

Кастелао Арена (Estadio Castelao) е напълно обновен за Световната купа и вече е с капацитет от 59 000 места. . Намира се само на 7 км. от летището и е лесно достъпен.
За да стигнете до стадиона, можете да вземете автобус номер 666.
Групова фаза
мач 7, 14.06.14 - Уругвай - Коста Рика
мач 17, 17/06/14 - Бразилия - Мексико
мач 29, 06/21/14 - Германия - Гана
мач 38, 06.24.14 - Гърция - Кот Д'ивоар
Осминафинал  
мач 51, 29.06.14 - 1B - 2A
Четвъртфинал
мач 57, 07.04.14 - W49 - W50

Къде да отседнете

Повечето от местата за настаняване във Форталеза се намира на изток от центъра в Dragão do Mar. Туристите предпочитат да отсядат близо до плажовете Iracema и  Mereiles или по протежението на  Avenida Beira Mar, чак до района на Mereiles.
Има обаче и някои хотели в близост до Arena Castelao.

Къде да хапнете

Кухнята във Форталеза ще ви предложи Ceará is Baião-de-dois , churrasco , feijoada , tapioca  и някои други типични ястия за североизточната част на Бразилия, като разбира се не трябва да се пропускат морските дарове и прясната риба. Повечето от ресторантите в града са разположени около Varjota - близо до Rua Fredrico Borges и неговите странични улици.
Някои добри ресторанти и барове:
Voinilo - рибен ресторант;
Coco Bambu - бразилската кухня;
La France - богат избор от ястия и добри вина;
Parque Recreio - открит ресторант, който предлага барбекю;
Forró do Pirata - за любителите на танците;
Santa Clara Café - кафе.

Какво да видите

В града има няколко градски плажа, които привличат много туристи: Praia Do Futuro, Praia de Iracema, Meireles, Aquiraz, Caponga, Beberibe. Има много възможности за водни спортове (гмуркане, сърф, кайт, уиндсърф ), както и за каране на  бъги по пясъка.
Можете също така да посетите културния център Dragão do Mar , Музея Arte de Cultura Popular, катедралата на града, Музея на автомобилите (Museu do Automóvel), Централния пазар на Форталеза  и да видим залеза от Ponte Metalica или Praia Iracema. В допълнение - има много фестивали през цялата година във Форталеза.