Манауш- домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Манауш

Манауш е столицата на най-големия бразилски щат Амазонас. Основан през 1693, градът има население от около 2 милиона души. Този бразилски щат е едно от  най-забележителните места на земята и се намира в средата на най-голямата гора в света - Амазонските дъждовни гори . Амазонас е по-голям по площ от Франция и Испания, взети заедно.
Манауш - Бразилия
Манауш - Бразилия, Фото: Portal da Copa

Разположение

Манауш се намира в североизточната част на Бразилия на мястото, където река Негро (Рио Негро) се влива в река Амазонка  в средата на тропическите гори на Амазония. Манауш заема площ от 11 кв. км. (4 кв. мили.), а щата Амазонас е 1,5 млн. кв. км. (579 238 кв. мили.).

Климат

Манауш има екваториален климат и средните температури там съм към 28 º C, а влажност на въздуха е над 80%. Дъждовният сезон е от декември до май, а сухия между юни и ноември.

Как да стигнем до Манауш

Манаушд е достъпен главно с лодка или самолет, защото се намира в сърцето на амазонската джунгла.
  • със самолет
Международното летище Eduardo Gomes е основната входна точка към Манауш и се намира на 14 км. северно от центъра.
За да стигнете до Амазония Арена, бихте могли да използвате автобусни линии 59 Com. São Pedro / C. Sales/T3; 306 Airport/T1/City Centre и 3 T3/Redenção/Ponta Negra. Цената на билета е около 2 лева.  Цената на таксито до Амазония Арена е фиксирана и е около 45 лева.
  • с лодка
Ако имате излишни 5 дни, можете да вземете лодка от Белем (на Атлантическия океан) и да достигне Манауш по река Амазонка.

Как да се придвижваме

В Манауш можете да ползвате обществения транспорт, но имайте предвид, че вечер между 5 и 7 часа  и сутрин между 7 и 8 часа , автобусите са пълни с пътуващи за работа хора , така че по възможност избягвайте тези часови диапазони.
Такситата имат две тарифи:
1.В работни дни от 6  сутринта до 10 вечерта.: 1,5 лв./км.
и
2.В работни дни от 10  вечерта до 6  сутринта и неделни и празнични дни: 2 лв./км.

Световно първенство по футбол 2014

Амазония Арена (Arena da Amazônia) ще бъде домакин на мачовете от Световното по футбол 2014. Стадионът разполага с 45 000 седящи места и е само на 7 км. от летището.
 Групова фаза:
 мач 8, 06.14.14 - Англия - Италия
 мач 18, 06.18.14 - Камерун - Хърватска
мач 30, 22.06.14 - USA - Португалия
мач 41, 06.25.14 - Хондурас - Швейцария

Къде да отседнете

Има множество хотели в центъра на града (Centro), но за тези от вас, които предпочитат да останат близо до Амазония Arena, има няколко опции за настаняване на пешеходно разстояние.

Къде да хапнете

Кухнята на Манауш предлага разнообразие от вкусни речни риби, които определено трябва да опитате. Tambaqui е любимата риба на местните , а pirarucu  е най-голямата сладководна риба . Други местни ястия са: tacacá - местна супа; tapioquinha - лепкава палачинка направен от нишесте от маниока. Типична местна напитка е сок ​​от захарна тръстика.
Някои добри ресторанти:
  • Cafeteria do Largo - бразилската кухня;
  • Tambaqui де Banda - рибен ресторант;
  • Casa Da Sopa - супа бар.

Какво да видите

Амазонските дъждовни гори привличат хиляди туристи, които са любопитни да видят дивата флора и фауна на сушата и в реките. Една от най-големите атракции е мястото, където се сливат черните води на река Рио Негро и кафявите води на  Solimoes, течащи заедно без да се смесват в продължение на километри. Можете да посетите и  някои от речните плажове като Ponta Negra Beach и Praia Da Lua Beach или Националния парк - Jau.
Освен невероятната  Амазонска природа, има и други интересни места в Манауш, като Операта Амазонас  (Teatro Amazonas) и Rio Negro Palace.