Салвадор - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Салвадор

Основан през 1549, Салвадор е първата столица на Бразилия. С население от около 3 милиона души, Салвадор е третият по големина град в Бразилия след Сао Пауло и Рио де Жанейро . Градът е един от най-старите в Северна и Южна Америка и е столица на североизточния щат Баия. Салвадор е известен като най-големия африкански град в света извън Африка, тъй като повече от 80% от населението се състои от афро-потомци. Историческият център на града е част от световното наследство на ЮНЕСКО.
Салвадор, Бразилия
Салвадор, Бразилия

Разположение

Салвадор е разположен на Атлантическия океан, при входа на залива Todos os Santos.
Градът е разделен от стръмен склон на две части - Cidade Alta ("Горен град") и Cidade Baixa ("Долен град" - на северозапад).

Климат

Салвадор има тропически климат и относително постоянни температури през цялата година. От юни до август температурите са между 15 ° C  и 30 ° C , а през останалото време - между 12 ° C  и 26 ° C .

Как да стигнем до Салвадор

  • със самолет
 Международното летище в Салвадор носи името на града и се намира на 28 km от неговия център. Летището се обслужва от автобусен транспорт, като  разбира се можете да вземете такси или кола под наем.
Автобусни линии от и до летището:
        7 de Abril / N. Cidade / Canabrava - Летище (номер L302-00)
        Летище - Campo Grande (номер 1002-00)
        Летище - Lapa (номер 1003-00)
        Летище - Praça Da Sé (номер S002-00)
        Летище - S. Joaquim (Line 1021-00)
        Est. Piraja / Est. Mussurunga - Летище (номер 1332-02)
        Est. Piraja / Est. Mussurunga - Летище (номер 1332-03)
        Itapua - Castelo Branco (номер L607-01)
        Paripe - Летище (номер 1653-00)
        Paripe - Летище (номер 1653-01)
        Siero - Летище (номер 0410-00)
        Siero - Летище (номер 0410-01)
        Siero - Летище (номер 0410-03)
        Vila Canária  - Летище (номер L307-01)

  •  с автобус 

Ако решите да стигнете до Салвадор с автобус, добре е да знаете, че основните автобусни терминал е в центъра на новия град, което е на 14 km от центъра. Има редовни автобуси от цялата страна и от Парагвай. Не бих ви  препоръчал да използвате автобус за пътуване до и от Салвадор, защото със средна скорост на автобуса е 50-60 км/ч. всяко пътуване отнема доста време.
  •  по море
Пристанището Салвадор разполага с нов пътнически терминал, който приема круизни кораби, така че това е още един (романтичен) начин, за да стигнем до града.

Как да се придвижваме

Основния вид транспорт в Салвадор е автобусният. Приблизителни цени на билетите са около R $ 3.00 (2 лева). Таксито излиза скъпо за дълги разстояния. Хубавата новина е, че за откриването на Световнато по футбол се очаква да бъде въведена в експлоатация и линия на метрото . За обиколки из стария център на града не се нуждаете от транспорт, но ако искате да се качите в "Горния град" или да слезете в "Долния" е най-удачно да използвате асансьора "Elevador Lacerda" или кабинковия лифт - цената на билета е само R$ 0.15 (около 10 ст.).

Световно първенство по футбол 2014

Светочният шампионат по футбол  в Салвадор ще се проведе на стадиона Фонте Нова Арена. С капацитет от 55 000 души на стадиона ще се играят шест мача:
Групова фаза: 
Мач № 3, 13.06.14 - Испания: Холандия
Мач № 13, 15.06.14 - Германия: Португалия
Мач № 25, 20.06.14 - Швейцария: Франция
Мач № 44, 06.25.14 - Босна и Херцеговина: Иран
Осминафинал:
Мач № 56, 07.01.14 - 1 Н: 2G
Четвърт финал:
Мач  № 59, 07.05.14 - W51: W52
Фонте Нова Арена се намира се в стария център (Centro Antigo) , така че  ще ви отнеме по-малко от 10 минути ходене пеша от площад Castro Alves до стадиона.

Къде да отседнете

Добри места за отсядане са Rio Vermelho, Graca или Barra. Други варианти са Pelourinho и Sao Francisco също, но трябва да бъдете внимателни през нощта и да се пазите от джебчии. Най-добре е да не ходите пеша сами, а да ползвате такси. Можете да проверите за свободни места и в хотелите намиращи се около историческия център на Салвадор .

Къде да хапнете

Смята се, че ресторантите от област Баия са сред най-добрите в Бразилия. В Салвадор  ще се насладите на истинска Южно Американска кухня, а ако предпочитате да похапнете нещо на бързо, лесно ще намерите по-популярните по света вериги за бързо хранене.

Това са някой от добрите места , които можете да пробвате:
    Самообслужване и бюфет - Restaurante do SENAC
    Интернационална кухня - Bar Zulu
    Cafe Cafélier
    Бразилска кухня - Maria Mata Mouro
    Риба и морски дарове - Caranguejo dе Sergipe

Не пропускайте да опитате специалитети като Abara и acarajé  и да пийнете Caipirinha, местна бира или някой от многобройните  безалкохолни плодови сокове от местни плодове като seriguela или umbu.

Барове и нощни клубове:
Салвадор предлага богат избор на барове и клубове за любителите на нощния живот:
Beco dos Artistas, Bohemia Music Bar, Zauber Multicultura, Fashion Club.

Какво да видите

Salvador е известен с многобройните си партита на открито и улични карнавали, така че никога няма да скучаете. Ето няколко популярни места, които си струва да посетите по време на престоя си там:
Историческият център; Mercado Modelo (градския пазар); Praça Municipal (градския площад); Elevador Lacerda - асансьора, който е изграден още през 1610 г.; Музея Afro-Brasileiro; Морски музей на Баия - Náutico da Bahia ; парка Abaeté.
Добър вариант за разглеждане на забележителностите на  Салвадор е еднодневната обиколка със "Salvador Bus".