Сао Пауло - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Сао Пауло

С население от около 11 милиона жители, Сао Пауло е най-големият сред градовете-домакини на Световната купа по футбол през 2014. Нещо повече, столица на щата Сао Пауло е най-големият град в Бразилия и 17-ти в света по население. За втори път в историята на футбола, градът ще бъде домакин на финала на световното по футбол, след 1950 г. Сао Пауло е разделен на  осем района: Централен, Западен, Южен Централен, Южен-отдалечен, Югоизточен, Североизточен, Източен - отдалечен и Северозападен.
Сао Пауло - Бразилия
Сао Пауло - Бразилия

Разположение

Сао Пауло е разположен на около 70 км от Атлантическия океан. Намира се в югоизточната част на Бразилия на плато със средна надморска височина от 799 метра над морското равнище.

Климат

Сао Пауло е известен с бързо променящите се метеорологични условия и има влажен субтропичен климат. От януари до март средните температури са между 17 ° C  и 28 ° C . През останалата част от времето между 11 ° C  и 23 °.

Как да стигнете до Сао Пауло

  • със самолет
Най-лесният начин да стигнем до Сао Пауло е по въздух. Има три летища: Международно летище „Гуарулюс“,   Международно летище „Виракопос“ , и  Международно летище "Конгоняс". Ако идвате от чужбина, най-вероятно ще кацнете на Гуарулюс или Виракопос, но ако използвате вътрешен полет - ще се приземите на Конгоняс.
От летище Гуарулюс можете да стигнете до града с кола, такси, метро, ​​автобус, има дори и въздушни таксита. По-подробна информация, можете да намерите на сайта на летището.
Летище Виракопос е свързано с по-големите градове в района на Кампинас чрез обществен транспорт и със Сао Пауло чрез "VB Transportation Executive Line". За подробности вижте сайта на летище Виракопос .
Ако се приземи на летище Конгоняс, бихте могли да достигне Сао Пауло с автобус, метро и такси. За повече информация относно възможности за транспорт проверете уеб сайта на летището.
  • с автобус
Ако решите да стигнете до Сао Пауло с автобус, добре е да знаете, че има три основни автобусни терминали в града: терминал Rodoviário (метростанция Tietê , синята линия), терминал Rodoviário da Barra Funda (метростанция Barra Funda , червената линия) и терминал Rodoviário de Jabaquara (метростанция Jabaquara ,  синята линия).

Как да се придвижваме

Излишно е да споменавам, че трафика в град от такъв калибър е много натоварен, така че е препоръчително да се използва главно метрото, ​​градските влакове и тролейбусите. Може да използвате и такси, но в пиковите часове е добре да бъде само за кратки разстояния. Приблизителната цена на билети за обществения транспорт е R$ 3.00 (около 2 лева). По-подробна информация относно мрежата на метрото, може да намерите в сайта на Metro - Sao Paulo.

Световно първенство по футбол 2014

Стадиона избран за срещите от световната купа е Арена де Сао Пауло, известен още като Арена Коринтианс. Там ще бъде първия мач от Мундиал 2014  и ще се играят пет други мача, включително един полуфинал.
Стадиона се намира в източната част на града, в района Itaquera на около 18 километра от центъра на Сао Пауло. Можете да стигнете дотам с червената линия на метрото - станция Corinthians-Itaquera която е в непосредствена близост до стадиона. Адресът е: Av. Miguel Inacio Curi 111, 08295-005 Itaquera.

Къде да отседнете

В Сао Пауло има голямо предлагане на хотели, като добри места за отсядане са в районите на запад от центъра - в областта Jardins, Vila Olimpia или Itaim Bibi. Ако имате намерение да остане за Световната купа трябва да знаете, че няма много хотели в близост до Арена де Сао Пауло, но бихте могли да опитате да резервирате хотел онлайн в някои от областите, посочени по-горе.

 Къде да хапнем

Световноизвестният Churrascarias е типичен за Сао Пауло ресторант, където ще намерите огромно разнообразие от месни специалитети на шиш. След заплащане на еднократна такса, която варира в зависимост от ресторанта от R$ 50 до R$ 120 (между 30 и 70 лева) , можете да консумирате колкото искате.

Какво да видите

Ето няколко популярни места, които си струва да посетите по време на престоя си в Сао Пауло:
историческия център на Сао Пауло, Avenida Paulista (Paulista Avenue), района на Pinheiros, музея Ipiranga, мемориала América Latina,  Autodromo José Carlos Pace - пистата на която се провежда Grand Prix на Бразилия, зоопарка и аквариума на  Сао Пауло, Banespa Tower.