Рио де Жанейро - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Рио

Основан през 1565, Рио де Жанейро е столицата на щата Рио де Жанейро и бивша
столица на Бразилия. Повече от 6 милиона души живеят в Рио, което го прави вторият най-гъсто населен град в Бразилия. Рио е една от най-популярните туристически дестинации в южното полукълбо. Част от града е в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Рио де Жанейро е известен със своите плажове  и ежегодния карнавал, който събира туристи от цял свят.
Рио де Жанейро
Рио де Жанейро

Разположение

Рио де Жанейро се намира на брега на Атлантическия океан при входа на залива Гуанабара (Baía де Guanabara). Градът е разделен на четири основни зони - Централна (Centro), Северна (Zona Norte), Южна (Zona Sul) и Западна (Zona Oeste) и заема площ от 1,182.3 кв. км.

Климат

Рио де Жанейро е с тропически климат и температури, които варират в зависимост от надморската височина и отдалечеността от брега. От април до декември температурите са между 10 ° С  и 38 ° С, а през останалото време - между 17 ° С  и 39.8 ° C .

Как да стигнем до Рио де Жанейро 

  • със самолет
В Рио де Жанейро има две летища :
Летище Галеан - Карлос Жобим , което е на 20 km  от центъра на града. Летището се обслужва от автобусен транспорт, като разбира се можете да вземете такси или да използват услугите на фирми, предоставящи експресни трансфери от летището до града и обратно.
Билета за автобус (Auto-ônibus) от летището до центъра ще ви струва около R$ 12 (7-8 лева) , таксито  R$ 36 - R$ 43 (20 - 30 лева).

Автобусни линии обслужващи летището:

        Линия 2018 - Летище Галеан  - Alvorada
        Линия 2101 - Летище Галеан - Летище Сантос-Дюмон
        Линия 2145 - Летище Галеан - Летище Сантос-Дюмон
        Линия 2918 - Летище Галеан - Alvorada


Летище Сантос-Дюмон е само на два километра от центъра и обслужва само вътрешни полети от най-големите бразилски градове. Можете да стигнете  много бързо центъра на града с автобус номер 2145 или такси, които ще ви струва около R$ 10 (около 6 лева).

  • с автобус

Ако решите да стигнете до Рио де Жанейро с автобус е добре да знаете, че основния автобусен терминал се намира в Rodoviária Novo Rio (Северната зона) и отнема около 15 минути, за да стигнете до центъра на града.

  • по море

Има фериботи, които свързват Нитерой и Рио, а любителите на ветроходството могат да ползват услугите на International Charter Group, която оперира и в Рио.

Как да се придвижваме

Общественият транспорт в Рио се състои от автобуси, метро и градски влакове. За да се возите на автобус си пригответе между R$ 2,75-R$ 5,40  (2 - 4 лева). Препоръчително е автобус да се използва най-вече през светлата част от денонощието и предимно в Южната зона (Zona Sul) на града.
Има две линии на метрото - оранжева (между General Osório в Ipanema и Saens Peña в Tijuca) и зелена (между Botafogo и Pavuna в северната част на Рио). Билета за метрото е около R$ 3.20 (2 лева), но можете да си купите и карта с която пътуването ще ви излезе по-изгодно.
Със своите 160 км.  велосипедни алеи, Рио предлага чудесни възможности за велосипедни обиколки.
Използването на такси е един от добрите варианти,за пътуване в града, тъй като цената на километър не е много висока, но пък разстоянията са доста големи, така че в крайна сметка е въпрос на личен избор.

Световно първенство по футбол 2014 

Световната купа ще се проведе на небезизвестния стадион Маракана (Estadio do Maracana). Стадионът е втория във футболната история, след стадион Azteca в Мексико, който ще бъде домакин на два финала на световно първенство по футбол, .

С капацитет от 78 800 души, стадиона ще бъде домакин на шест мача:
Групова фаза:
Мач 11, 06/15/14 - Аржентина - Босна и Херцеговина
Мач 19, 18.06.14 - Испания - Чили
Мач 31,06.22.14 - Белгия - Русия
Мач 42,06.25.14 - Еквадор - Франция
Осминафинал :
Мач 50, 28.06.14 - 1C - 2D
Четвърт финал
Мач 56, 07.04.14 - W53 - W54
Финал
Мач 64, 07.13.14 - W61 - W62

Маракана се намира на около 5 км от центъра на града и на 12 км от известните плажове Копакабана и Ипанема. Най-лесния начин да стигнете до стадиона е с метро - станция Маракана (метро линия 2) или с влак от гара Central do Brasil  до станция Маракана.

Къде да отседнете

Препоръчителните за отсядане места в Рио са разположени предимно в туристическите райони и в близост до плажовете. Можете да резервирате стая в един от многото хотели онлайн .
Ако сте на бизнес пътуване, ще намерите добри места за настаняване в долната част на района Centro, но ако искате да сте по-близо до стадион Маракана, хотелите там се броят на пръсти.

Къде да хапнем

Добър избор в Рио, ако искате да опитате местната кухня е "comida a kilo", където храната се продава на грамаж. Друг подобен тип е - Rodizio, плащате еднократно и консумирате колкото поискате . В Рио ще намерите почти всички популярни световни вериги ресторанти за бързо хранене. В Рио живее голяма японска общност, затова и навсякъде може да намерите суши. И накрая, но не на последно място, в Рио има много ресторанти, които предлагат бразилски морски специалитети. Ястието , което трябва да опитате е Feijoada - яхния от черен боб с големи парчета месо.

Какво да видите

Невъзможно е да се изброят всички места в Рио де Жанейро, които се заслужава да се посетят, но не пропускайте следните:
Плажовете на Рио (особено световно известните Копакабана и Ипанема); Корковадо (влак, който се движи по въжена линия); Corcovado Cristo Redentor (световно известната статуя на Христос); Pão de Açúcar (планините Sugar Loaf); Monasteiro São Bento (манастир ot седемнадесети век); Pão де Açúcar (скала висока 396 метра с невероятна гледка към залива); Museu Naval (музей на военноморския флот); Museu do Carnaval  (Музея на Карнавала); Museu Aeroespacial (Космическия музей).
Ако искате да опитате нещо по-екстремно - бихте могли да отидете във "фавела" (бедняшки квартал) , което е страхотно преживяване, но е малко рисковано. Препоръчва се да не го правите сами, а организирано с някой от туристическите агенции предлагащи такава услуга.