Порто Алегре - домакин на световното първенство по футбол Бразилия 2014

За Порто Алегре

Основан през 1769 от Мануел Сепулведа, Порто Алегре е столица на бразилския щат Рио Гранде до Сул. Населението му е около 1,5 милиона души (4,5 милиона - с предградията) и по-голямата част е от европейски емигранти, пристигнали в края на 19 век. Градът е един от най-богатите в Бразилия. Повечето от хората, които живеят в Рио Гранде до Сул се определят по-скоро като гаучоси отколкото като бразилци.
Порто Алегре, Бразилия
Порто Алегре, Бразилия

Разположение

Порто Алегре се намира на източния бряг на Rio Guaiba, където пет реки се събират и вливат в езерото, образувайки делта. Rio Guiba е свързан с Lagoa DOS Patos, което представлява огромна сладководна лагуна, като не е проблем дори и за големите кораби, идващи от Атлантическия океан да акостира в пристанището и.

Климат

Порто Алегре има влажен субтропичен климат, като през лятото е доста тежко, поради високите нива на влажност и температури, които могат да достигнат до 36-40 ° С. Зимата е мека, а температурите са между 4 ° C  до 16 ° C , но по време на най-студените дни на сезона, температурата може да падне дори под 0 ° C .

Как да стигнем до Порто Алегре

  • със самолет
Международното летище Салгаду Филью е само на 7 км. от центъра на града.
 автобусни линии от и до летището:
B09 - Aeroporto / Iguatemi CONSORCIO: Conorte;
 B091 - Aeroporto / Iguatemi / Anchieta CONSORCIO: Conorte
Ако предпочитате да пътувате с такси, компанията, която обслужва летище е - COOTAERO и цените за превоз са фиксирани.
  • с автобус
Автогарата се намира в центъра на града и има автобусни връзки с някои бразилски, аржентински, чилийски, уругвайски и парагвайски градове.
  • по море
Фериботна линия, оперирана от CatSul, свързва Порто Алегре с Гуаиба.

Как да се придвижваме

Придвижването в  Porto Alegre става главно с автобус. Има два вида автобусни линии - "T" и "C" със съответния номер след буквата. Проблем обаче е, че трудно се намерят автобусни спирки с табели за разписанията и списък с преминаващите през тях автобусни линии , така че най-добрият начин да се справите е да попитате някой местен за повече информация. Цените на билетите варират от R$ 1,40 (1 лев) до R$ 2.80 (2 лева) за възрастни. Друга възможност за превоз е да се използват така наречените "Lotação" (маршрутки), като цената им е около Т R $ 4.25 (3 лева).
Използването на такси е една от най-добрите възможности, за да се придвижвате в Порто Алегре, защото е най-бърз, най-лесен и не на последно място най-сигурен транспорт.
За тези, които обичат  ходенето пеш е препоръчително да го правят през деня и предимно в центъра на града.

Световно първенство по футбол 2014 

Разположен на брега на река Guaiba (3 км. мили от историческия център на града), стадиона "Ещадио Бейра-Рио" ще бъде домакин на Световната купа по футбол 2014.
Капацитет му е 50 000 души  и ще приеме пет от срещите на световното:
Групова фаза:
Мач 10, 06.15.14 - Франция - Хондурас
мач 20, 06.18.14 - Австралия - Холандия
Match 32, 22/06/14 - Южна Корея - Алжир
Match 43, 25.06.14 - Нигерия - Аржентина
Осминафинал :
Мач 54, 30.06.14 - 1G - 2H
Освен с такси, можете да стигнете до стадиона с автобусни линии, номера: 110, 111, 149, 1491, 165, 171, 173, 179, 184, 187, 188, R1, R3 и R5.

Къде да отседнете

Има някои хотели, разположени в близост до Ещадио Бейра-Рио.

Къде да хапнете

Порто Алегре е прочут със своята скара (Churrasco ). Тук, както и в повечето бразилски градове, ще намерите ресторанти на самообслужване, където можете да плащате фиксирана цена и да ядеде толкова, колкото искате. "Tudo Pelo Social" предлага бразилската кухня, Бар Gamrinos - португалска, Sabor Natural е типичен ресторант на самообслужване, Galpao Criolo предлага аржентинската кухня.
Не пропускайте да опитате традиционната  напитка - erva mate !

Какво да видите

Най-добрият вариант, за да видите по-голямата част от туристическите атракции в Порто Алегре е да използвате услугите на  "Linha Turismo". Това е туристически автобус, чиито маршрут е дълъг 28 км. и ще ви разведе из основните забележителности на града. Цената на билета е R$ 5-7 (3-5 лева). Не пропускайте да посетите Monumento aos Açorianos , Santuário Mãe de Deus или някои от градските паркове и фантастичният залез над река Guaíba.